Award-winning station set to leave ‘lasting legacy’ in Hackney

Hackney Wick Station. Pic: Network Rail

The design team behind Hackney Wick’s brutalist Overground station crafted out of orange and cream concrete has won an award for their work.

Architects Landolt Brown, who said the station was a “reflection of the industrial heritage and waterways of the area”, claimed the Institute of Civil Engineers (ICE) London award ahead of 82 other projects.

The design, which includes coloured glass and concrete walls, won an award last week for making a significant contribution to society and providing a public space project that makes a positive impact upon the local community, its history and the environment.

Nick Ling, Director of Mott MacDonald, told Eastlondonlines: “The design team set out to create something truly special which characterised Hackney Wick and its people from the start.

“Inspiration was drawn from the fascinating industrial history and gritty character of the area and its canal side community of makers, artists and long-term residents.

“The award will help give the building a lasting legacy for the area. I’m proud of everyone who was involved in this remarkable and memorable project.”

The station has also qualified for the Royal Institute of British Architects, RIBA, National Awards which are set to take place next month.

Hackney Wick Station, which reopened in May last year, won in the Community Benefit category and was on a shortlist of 10 other projects that celebrates outstanding civil engineering achievement, innovation and ingenuity in London.

Other projects shortlisted for the award included Victoria Station and Heathrow’s Terminal Three flight connection centre.

Network Rail helped deliver the £25m project on behalf of the London Legacy Development Corporation with contributions from Hackney and Tower Hamlets Councils.

The station forms part of a wider regeneration plan to deliver a neighbourhood centre to create new homes, job opportunities and workspaces in Hackney.

Rosanna Lawes, Executive Director of Development at London Legacy Development Corporation, told ELL: “This award is a testament to everyone who worked on the project. We have all collaborated to create a bigger and better station for the people of Hackney whilst showcasing the unique culture and history of the area in the design.

“Hackney Wick Station has attracted additional investment and regeneration beyond the borough. The underpass that connects communities which live on either side of the railway and other steps taken to improve accessibility in the station is a step in the right direction which we hope to implement in all future projects.”

Leave a Reply